El Cant de la Sibil-la és un drama i cant gregorià de gran difusió a la edad mitjana al sud d'Europa. Fou prohibit després del Concili de Trento, tot i que se ha seguit representant, durant la missa de la nit de Nadal, a totes les esglésies de Mallorca i l'Alguer, a la catedral de Palma, al Santuari del LLuc.
S'ha anat recuperant a moltes esglésies de Catalunya i del País Valencià, com a Santa Maria del Mar (des del 1948, la Catedral de Barcelona (des del 2009), Ontinyent, Gandia o Xeraco. També a l'esglési de Santa Maria de Maó.
El tema de la lletra és una profecia sobre la fi del mon i inicialment es cantava en llatí pero des del segle XIII hi ha versións en catalá, i es te noticia de la seva interpretació durant l'edad mitjana a Barcelona, Girona ,Vic, València,Montpeller o Tarragona.
Ha estat declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Umanitat per la UNESCO el 16 de Novembre de 2010 i bé immaterial d'interès cultural per el Ple del Consell de Mallorca el 13 de desembre del 2004.
< En acabar l'ofici de matines i abans de començar la missa, puja a la trona un nen d'uns dotze anys, que duu un vestit cridaner de caire femení amb tuls i sedes brodades, i que sosté amb les dues mans una gran espasa lluenta. Porta tan estrany indument perquè representa una sibil-la,i,com es sabut,l'Antiguitat cristiana admeté que Déu havia concedit una mica d'esperit profètic a algunas d'aquelles endivinadores paganes ,per tal de predisposar els gentils, amb llurs oracles, a rebre la llum de la Bona Nova. Aquell infant,sempre una mica emocionat per la gran solmnitat del moment i la gentada que l'escolta, canta aquesta arcaica cançó (...).>
5 comentarios:
Sona meravellos. Un bes
Un patrimoni molt valuós sens dubte.......
por aqui así se les llama a las curanderas o magas, se les teme por el poder que dice la gente tienen.
saludos Pakiba.
Hola Pakiba
-----------
Jo no ho coneixia aquesta tradició.
Aci Valencia fan els Miracles de Sant Vicent, crec que es exactament a Alcoi que aixecan a una criature a con si fos un angel, durant la representació, dins d´una Esglesia.
Gracies per compartir aquest video tant bonic.
Petons, Montserrat
Una abraçada, Montserrat
No ho coneixia, un cop llegit ja no podré dir el mateix, gràcies.
Salut
Publicar un comentario