BARCELONA

BARCELONA
Barcelona es bona si la bossa sona, tan si sona com si no Barcelona es bona

viernes, 25 de junio de 2021

JAUMET DEL FLABIOL


  • En Jaumet del Flabiol va neixer el 1871 a Sant Hilari Sacalm.Petit d'estatura,cara arrugada,pantalons de pana i espardenyas de beta.S'el coneixia pel seu flabiol,i és que en Jaumet era mut però aquet instrument parlava per ell.Va vonvertir-se en el primer comerciant de l'aigua de la Fon Vella repartin-la als estiuejants del poble amb el seu carro ple de càntirs . 
  • Era la nineta dels ulls de tots es estiuejants que venien a pendre les aigües a Sant Hilari,i es guanyava el seu jornal amb les propines que li donaven per l'aigua.D'ell s'han fet postals,poemes,figures i fins i tot el dolç autòctom del municipi porta per nom el d'aquet personatge emblematic:Jaumet.
  • Va néixer el 1871 i no tenía do de parla,es diu que va perde la veu degut al gran espant que li va provocar un incendi a la casa on vivia de petit.Tot i això, feia entendre de mil maneres diferents i tenìa una oida molt fina.També es comenta que tenìa una "oida espiritual "molt fina,ja que rapidament sabia veure quines persones li volien bé i quines mal. Es dedicava a transportar i repartir càntirs d'aigua de la Fon Vella .La repartia amb un carro fet expresament que li van regalar els meteixos estiguejans a qui els repartia l'aigua per encàrrec. Cada dia guardava les monedes segons el seu valor en mitjons de diferents colors .En un inici només s'el veia a l'estiu,ja que era quant hi havia els estuejants .Un any però, es va quedar a passar l'estiu a Sant Hilari i ja no es va marxar mai més.
  • Era una persona recordada sobretot per la seva expressiva simpatia que captava l'afecta de tohtom,tenia un somriure que encara ara tothom recorda.Era un bon home,treballador,estalviador i espavilat amb una aparença senzilla i humil.Mai ningú no va permetre que ningú li fes mal ya fos a trevés de paraules o fisicament.
  • A més a més,al no tenir do de paraula es comunicaba princialment amb un flabiol.Sempre tocava la mateixa melodia de tretze notes,la cual tohtom se sabia de memoria.Va ser un personatge molt estimat der tot el poble,tant per petits com per grans,que s'hi acostaven per gaudir del seu somriure infantil i la seva mímica ençisadora.Amb la mímica també representava a diverses personatges com eren la senjoreta,la mainádera o el distret.En els acomiadaments dels estiuejans feia veure que plorava i es treia un mocador tot eixugant-se les llàgrimes ficticies.
  • Era un home savi degut a les experiencies viscudes,vivia content i feliç i no envejava res a ningú.
  • Fisicament era de baixa estatura i sempre anava amb barretina.Degut aixó la primera impressió era la de un nen.Ell mateix responia que tenia un any entre rialles quant li preguntaven l'edad..
  • Finalment va morir l'any a1955 amb 83,una edad molt avançada tenin amb compte l'epoca i les seves condicions físiques .Destaca el seu enterrament per ser el més multitudinari de Sant Hilari.
  • També es va publicar la noticia de la seva mort a prensa de ressó nacional com és la Vanguardia.
  • Encara avui,al poble es conserva l'estima i l'amor a aquet personatge i té com a homenatge l"Escultura d'en Jaumet"de mida real que es localitza al carrer Vic,un dels carres per on passava per repartir l'aigua.



3 comentarios:

Unknown dijo...

👏👏👏🌞🌞🌞❣️❣️❣️🦋💯💯💯

Unknown dijo...

Moltes gràcies 🙏🙏🌞🌞❣️❣️💯💯💯

Unknown dijo...

Moltes gràcies 👏👏🌞🌞💛💛💯💯💯💯