BARCELONA

BARCELONA
Barcelona es bona si la bossa sona, tan si sona com si no Barcelona es bona

miércoles, 27 de julio de 2011

TAL DIA COM AVUI DE 1867 VA NEIXA..

Enric Granados i Campiña ( LLeida  27 de Juliol de 1867 - Canal de la Manega,  24 de març de 1916) fou un compositor i pianista català.
Es conegut per la seua obra pianística ,especialment per la suite Goyescas  en què va basar també l'opera del mateix nom., i que va estrena al 1911 al Palau de la Música Catalana.
Va crear l'escola de piano de Barcelona, va morir en el naufragi de la nau Sussex, al Canal de la Mánega, en ser torpedinada per l'armada alemanya en el transcurs de la Primera Guerra Mundial.
Granados  era fill de pare cubà i mare càntabra.Va neixer a LLeida on son pare estava destinat com oficial de l'exèrcit . Sent encara un nen es va traslladar a Barcelona on va ingresar a l'Escolania de la Mercè, on va estudiar piano amb el mestre Xavier Jurnet. Des de els 13 anys es va guayar la vida com a pianista i el 1886 va donar el seu primer concert.
El 1887 es trasllada a París amb la intenció d'ingressar al conservatori,pero unes febres tifoidees li ho van impedir,tot i aixi es queda fins el 1889 que torna a Barcelona i actua com a pianista en molts concerts dirigits per Manén,Casals i altres.
El 1892 va contraure matrimoni amb Amparo Gal  i es publiquen les seves Danses espanyoles per a piano que van tenir un gran èxit L'opera Maria del Carmen va ser estrenada a Madrid el 1898 amb gran èxit i li va valguè una condecoració reial.
Els anys sigüents ,Granados publica diverses obres per a piano i de cambra . El 1905 va donar a conèixer a Paris les sonates d'Scarlatti que él mateix havia completat. Entre les seves obres de cambra cal destaca la Sonata per violoncel i piano.  

 


4 comentarios:

Montserrat Llagostera Vilaró dijo...

Bona tarda Pakiba:
Una delicia escoltar a Victoria de los Angeles.
Moltes gracies per publicar la biografía del gran Enric Granados.
Una abraçada, Montserrat

CUATRO ESPECIAS Por ELENA ZULUETA DE MADARIAGA dijo...

Es una voz preciosa y la melodia una marravilla.
Me ha encantado escucharrla


besos

J@ckie dijo...

Saludos mi bella amiga!! Maravillosa entrada. Honor a quien honor merece. Muchas gracias por tu linda visitacion! Siempre es un gusto recibirte en mi blog. Bendiciones!

Princesa115 dijo...

Hola Pakiba
Pasaba a desearte buen fin de semana.
Bonita entrada nos dejas hoy, gracias por la información

Un beso enorme amiga