BARCELONA

BARCELONA
Barcelona es bona si la bossa sona, tan si sona com si no Barcelona es bona

miércoles, 6 de febrero de 2013

CARNESTOLTES

El carnestoltes és una celebració pública que té lloc inmediatament abans de la quaresmas cristiana,amb data variable(entre febrer i març segons l'any).Malgrat les grans diferències que la seva celebració presenta al món, la seva característica comuna és la de ser un periode de permissivitat i cert descontrol.
La nit de carnaval tot val i diu la llegenda que per aixó es posen máscaras.
L'origen de la seva celebració sembla probable de les festes paganes,com les que es realitzaven en honor a Bacus,el déu del vi,les saturnals i les lupercales romanes, o les que es realitzaven en honor del bou Apis a Egipte. Segons alguns historiadors ,els origens d'aquesta festivitat es remunten a les antigues Sumèria i Egipte ,fa més de 5.000 anys ,amb celebracions molt semblants a l'epoca de l'Imperi Romà, des d'on es va expandir el costum per Europa,sent portat a Amèrica pels navegants espanyols i portuguesos a partir del segle XV.
El carnestoltes està associat principalment amb el catolicisme, i en menor mesura amb el cristians ortodoxos orientals ,les culturas protestans usualment no celebran el carnaval o tenen tradicions modificades,com el carnestoltes danès.
Els etnòlegs troben en el carnaval elements supervivents d'antigues festes de hivern (Saturmalia),les celebracions dionisíaques gregues i romanes (Bacanals) ,les festes andines prehispàniques   i les culturas afroamericanes. Alguns autors consideran que per a la societat rural,fortament estructurada pel cristianisme, el temps de carnastoltes oferia mascarades rituals d'arrel pagana i un lapse de permissivitat que s'oposava a la represió de la sexualitat  i a la seva formalitat litúrgica de la Quaresma.
El carnestoltes més gran del món és el de Rio de Janeiro i el més llarg és el de Gualeguaychú a Entre Rios-Argentina-,ja que dura des del primer cap de setmana de gener fins el primer cap de setmana de març

7 comentarios:

Colotordoc dijo...

De pequeño me gustba mucho el carnaval. Me disfrazaban de batman y de león ;D

En Caracas eran espectaculares, pero a la vez decadentes. Las comparsas desfilaban por una Avénida llamada Los Próceres. Una de mis primas fue reina de los carnavales de Caracas en los primeros años '70.

Después quedó para los niños.

Besote

Garbí24 dijo...

Encara que no sóc massa de disfresses tinc que dir que alguns anys m'ho havia passat molt bé......sobretot al ball de la dona.... :-)

Marina Filgueira dijo...

Hola Pakiba: Ay el carnaval, que bien me lo pasado cuando era moza.
después de casarme ya nunca más me disfracé.
Gracias por tus palabras y tu cercanía, salgo hoy para León y quiero a todos los que pueda. La primera eres tú.

Un abrazo y hasta otro momento si dios quiere.
Se muy feliz.

Juan Antonio Torron Castro dijo...

Buenas noches Pakiba, espero disponer de algo de tiempo este año para realizar alguna foto a los carnavales de Sitges, pero los hijos y los nietos estan malitos con esta pasa de gripe de zepa "especial", según dice la médica y hay que ayudar a la mujer para atenderlos a todos, así que ya veremos.
En el convent de Sant Agustí o bien en el bar de la monja, siempre tienen expuesta alguna cosa y merece la pena pasarte a mirar.

Un saludo grande.-

manolo dijo...

El Carnaval se vive de tantas maneras.

Pero todo es para pasarlo bien y olvidarse de los problemas. Que si tienen cura ya se curaran y si no tiene cura, para que apurarse.

Adeus Maca, manolo

José María Souza Costa dijo...

Hola
Quiero desearte, un tiempo de carnaval, mucho bueno.
Salud, y, Paz.
Abrazos, del Brazil.

CUATRO ESPECIAS Por ELENA ZULUETA DE MADARIAGA dijo...

No soy de carnavales aunque admiro a la gente que los disfruta, así que pásalo bien y disfruta a tope!!