BARCELONA

BARCELONA
Barcelona es bona si la bossa sona, tan si sona com si no Barcelona es bona

jueves, 4 de julio de 2013

L'ARMARI DE LES SIS CLAUS


Quan Jaume II el Just va recobrar la Vall d'Aran,l'any 1313,va decidir renovar la confirmació dels drets,costums i privilegis del poble aranès, i posar-los  per escrit en el document anomenat Era Querimònia .
D'aquesta manera el rei deixava clara la voluntad de complaure i respectar els aranesos i de recompensar-los pels anys caòtics de desgovern que havien passat mentre es resolvia el litigi diplomatic entre catalans i francesos perl seu domini.
Era Querimònia establa el Consell General d'Aran com a òrgan de gover propi format pels representants de cada terçó(Garós,Vielha, i Bossóst),compilava les lleis araneses, amb drets com la lliure possessió i l'aprofitament, per part del aranesos,de les muntanyes,les pastures ,els boscos,les aigües,la caça i pesca i molts altres.Alguns d'aquets drets encara són vigents ,com el de torneria,que obliga a qui vol vendre béns immobles a oferir-los primer als parents més próxims .
Durante segles ,aquets privilegis es van guardar a la sacristia de l'esglesia de Vielha, en un armari tancat amb sis claus i cada conseller en tenia una.

armari medieval de sis claus
 

2 comentarios:

Juan Antonio Torron Castro dijo...

Magnífico relato de un trozo de Historia e interesante foto de esta "antigua caja fuerte". Gracias Pakiba.

Un saludo.-

Montserrat Llagostera Vilaró dijo...

Hola Pakiba.
En primer lloch . Per molts anys!. T´acabo de felicuitar en el facebook.
Gracies per aquesta explicació que desconeixia.
T´envio una abraçada, Montserrat