BARCELONA

BARCELONA
Barcelona es bona si la bossa sona, tan si sona com si no Barcelona es bona

sábado, 17 de marzo de 2012

CENTENARI DE XAVIER MONTSALVATGE

Girona 1912 -Barcelona 2002,compositor català

Va neixer l'11 de març en el si d'una familia acomodada,regentaven les banques d'Olot,Girona i Figueres,un grup d'entitats que desapareixia el 1918 , amb la mort del seu pare.
El primer contacte amb la música ,es va produir quan,com a regal de Reis Mags , va rebre un violí.
Als nou anys és va traslladar a Barcelona on va ingresar a l'Escola Municipal de Música i va estudiar violí.
El famós ballet de Serge Diaghilov i el cicle de concerts que el violinistas Marius Maten va organitzar, amb motiu de l'Espoxició Universal de 1929 van obrir a  Montsalvatge ,la porta a un món fins alehores nou per a ell, que només conexía la tradició vuitcentista catalana.
L'èxit com a compositor no trigaría a fer-se public i els seus "Tres impromptus" de 1933 ,van rebre el premi Rabell i dos anys més tard l'espléndida "Seute burlesca"  va rebre el premi Pedrell de la Generalitat de Catalunya.
La primera etapa del compositor va quedar delimitada amb el final de la Guerra Civil que el va portar a la composició d'un cicle ,"Les canços negres",i d'un dels seus més apassionants amors l'estudi de l'havanera publicadas al 1941.
A principis dels anys seixanta ,el llavor Ministre d'Informació i Turisme ,Manuel Fraga, va convidar al gironí a compondre una oda que loara "els 25 anys de pau" i la resposta del compositor va consistir una elegant renuncia a l'encarrec "la meva musa no és proclin al genere heroic"
En els anys setanta era ja un compositor llorejat, sobre el qual plovien les condecoracions . Al 1980 la Generalitat li va otorgar la Creu de Sant Jordi.
Xavier Montsalvatge va morir al 90 anys "placidament" al mateix llit en que van morir el seu pare i el seu avi.


4 comentarios:

Montserrat Sala dijo...

A pesar de les moltes condecoracións premis, l'obra del gran xavier Montsalvatge, no va arribar al gran public, fins fa relativament pocs anys. Peró el musica d'aquest home sezilll i tradicional, sera per sempre, un musica clasica catalana por excel.lencia.
Un vídeo preciós, Pakiba,igual que la entrada.
Un peto, guapa.

Pluvisca dijo...

Tal vez era para minorias o no supieron darle la publicidad que se merecia

Excelente video

besos

La abuela frescotona dijo...

hermoso vídeo, creo que falló lo que llaman marketing, saludos querida Pakiba

Montserrat Llagostera Vilaró dijo...

Hola Pakiba.
Un Post molt instructiu.
Saps segurament la seva renuncia no li deuria fer massa grcia el Sr. Fraga.
Un petó desde Valencia, Montserrat